Cuma, Ağustos 24, 2007

Tasarruf

Onemsiz gelen seylere dikkat ederek yapilir tasarruf; bir de aliskanliklarini degistirerek. Ornegin tiras olurken akan muslukta degil de bir tasta, bardakta veya canakta temizlerseniz tiras bicaginizi cok ama cok fazla tasarruf etmis olursunuz.

Istatistiklere bakalim;

Tiras olurken, acik musluktan ortalama 8 litre/dakika su akiyormus. Yani 10 dakika tiras olsaniz 80 litre su kullaniyorsunuz. Bir de yuzunuzu yikasaniz hadi diyelim 45 litre. Hadi ben ip gibi suyla tiras oluyorum deseniz yine olsa olsa en az 40 litre gidiyordur. Cunku bu arastirma yapilirken, denekler eminim suyu sonuna kadar acmamislardir. Peki suyu bir tasa alsaniz ya da bardaga en fazla 300 ml su harcarsiniz. Hadi diyelim kocaman salata tabagina filan su doldurdunuz ya da ne bilim tencereye filan yine etse etse 3-4 litre eder. Yuzunuzu yikadiniz vs. en fazla 10 litre su harcanir.

E hesap ortada. O zaman degistirin tiras olma aliskanliginizi, biraz zorlayin alismaya tasa, canaga, bardaga. O zaman vicdaniniz daha rahat olur, ortam sogur, insanlar isinmak icin birbirlerine sokulur, sizin icin guzel olur, bosa tiras olmamis olursunuz.

2 yorum:

ZanZara dedi ki...

sayın bey, gerekli testleri 200ml su alan bir bardak ve ip gibi akan çeşme altında yaptım, ben hep öyle traş olurum, 12 saniyede bardak doluyor bu da 5 dakikada sadece 5 litre su kaybı demek, yüzümü 20 saniyede tamamen köpükten arındırabiliyorum, hadi 2 litre diyelim, yani 7 litre su harcamış oluyorum, tas mas hikaye, lütfen halkı kandırmayalım, dolduraşa gelmeyelim, rahat rahat traş olalım.

not: bu deney ismini burda deşifre etmediğimiz yazar arkadaşla beraber yapılmıştır.

nibmseitloe dedi ki...

Sevgili zanzara,

1. Her seyden once onemli olan ne kadar az olursa olsun tasarruf yapabilmek.
2. Yuz yikama konusu esitsizligin iki tarafindan da ayni miktari goturdugu icin hesaba alinmasa da olur.
3. Madem minimumlari konusuyoruz o zaman tencere hesabinin degil 300 ml'lik tas hesabinin uzerinden konusalim.
4. Ben seni bilirim, sen en az 10 dakikada tiras olursun. Bu da en az 10 litre su demek.
5. Tas'a aldigin su bellidir; ama akan suyun miktari, tiras uzadikca uzar.

Yani yine her seyin en azi uzerinden konusuyorsak bile 0.3<10.

Onemli olan rahat degil niyet.